Curatoren Imtech slepen KPMG voor de rechter

 

De curatoren van het failliete installatiebedrijf Imtech slepen KPMG voor de rechter. Zij willen toegang tot documenten die van belang zouden zijn om de oorzaken te achterhalen van de grote financiële problemen waaronder de onderneming in 2015 bezweek. Het accountantsbureau weigert tot nu toe die documenten te verstrekken.

Documenten vrijgeven

Kort geding

Dat staat in het zesde faillissementsverslag over Imtech dat de curatoren maandag hebben gepubliceerd. Het kort geding tegen KPMG dient woensdagochtend voor de rechtbank van Amsterdam.

Ongecensureerd boetebesluit

Naast de relevante controledossiers willen de curatoren een ongecensureerd boetebesluit hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM legde KPMG vorig jaar een stevige boete op vanwege tekortkomingen in de controle van bedrijven. Over welke ondernemingen het gaat is onduidelijk, omdat de namen in het boetebesluit met zwart onleesbaar zijn gemaakt. De curatoren zijn er evenwel zeker van dat Imtech erbij zit.

Gesjoemeld met boekhouding

Het installatiebedrijf raakte in opspraak toen begin 2013 bleek dat jarenlang gesjoemeld was met de boekhouding van zijn Duitse dochterbedrijf. De nasleep van deze affaire werd Imtech uiteindelijk fataal. Dit had ook te maken met de slechte marktomstandigheden die het moeilijk maakten om de gaten die in de balans waren geslagen te repareren. In de jaren waarin geknoeid werd in de boeken, was KPMG belast met de externe controle van de jaarrekeningen.

terug