Criminelen ontduiken eenvoudig belastingen

Bron: ANP

Uitschrijven bij de gemeente is genoeg voor ‘misdaadondernemers’ om makkelijk en op grote schaal belasting te ontduiken. Als ze zeggen dat ze naar het buitenland verhuizen, verdwijnen ze van de radar. Dat staat in een rapport van de Landelijke Recherche, bevestigde een woordvoerder van de Belastingdienst zondagavond.

Rapport

RTL Nieuws had het rapport in handen gekregen en citeerde er zondag uit. Volgens de Belastingdienst doet de FIOD sinds begin dit jaar onderzoek naar deze manier van frauderen. Dat onderzoek loopt en er zijn dus nog geen conclusies en maatregelen. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek klaar is.

Volgens het rapport staan de criminelen vaak niet eens ingeschreven in een ander land. ,,Ze verblijven gewoonweg in Nederland of wonen in een ander land, zonder daar ingeschreven te staan. Hierdoor verschaffen deze criminele subjecten zich een fiscale en justitiële anonimiteit.” Door die anonimiteit hebben fiscus en opsporingsdienst geen zicht op hun legale inkomen en vermogen en kan er dus geen belasting worden geheven.

Veel ‘belastingnomaden zouden naar Spanje zijn gegaan. ,,De subjecten zijn landelijk bekende criminelen, van wie enkelen afkomstig zijn uit het woonwagenmilieu.”

CDA

Het CDA wil weten wanneer het document van de recherche bij het kabinet bekend is geworden en wat er is gedaan om de ontduiking van belasting tegen te gaan. CDA’ers Pieter Omtzigt en Eddy van Hijum vragen verder hoeveel mensen zich de afgelopen jaren hebben uitgeschreven en geen belastingaangifte hebben gedaan.

Ook vragen ze zich af bij hoeveel emigranten de Belastingdienst heeft nagegaan of ze ook echt in het buitenland zijn gaan wonen. Het CDA wil graag antwoord voordat de Kamer over ruim een week met het kabinet overlegt over de aanpak van belastingfraude.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.