CPB: ‘Meer marktfinanciering leidt tot verbeterde slagkracht’

Bron: CPB

Een verschuiving naar meer marktgeoriënteerde financiering van het Nederlandse en Europese bedrijfsleven helpt om de gevolgen te beperken van een financiële crisis. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een publicatie over de Nederlandse financieringsstructuur.

Verbeterde slagkracht

Meer marktfinanciering leidt tot een verbeterde slagkracht van de Nederlandse economie. In de vorige week gepubliceerde CPB Policy Brief ‘Een wereld zonder banken? Marktfinanciering en bankfinanciering in perspectief’ stellen de onderzoekers dat in landen met een meer marktgeoriënteerd financieel systeem bedrijven gemakkelijker kunnen overschakelen van bank- naar marktfinanciering op het moment dat banken in de problemen komen. In tijden van een financiële crisis kunnen landen zich dan sneller herstellen.

Start-ups

In een marktgeoriënteerd financieel systeem kunnen risicovolle start-ups zich makkelijker financieren en daardoor doorgroeien. Voor kleine bedrijven is het, in zowel bank- als marktgeoriënteerde systemen, lastig om aan financiering te komen. Gekeken naar de toegang tot de markt spelen in bank gedomineerde systemen de relatief hoge kosten voor banken een rol bij het verstrekken van leningen aan kleine bedrijven. Hiertegenover staan de hoge kosten van toegang tot de markt in marktgeoriënteerde systemen. Door bijvoorbeeld crowdfunding kunnen start-ups profiteren van marktfinanciering.

Europa

Het onderzoek stelt dat marktfinanciering voor bedrijven toegankelijker kan worden gemaakt door Europese beleidsmakers, wanneer zij sterk in zetten op harmonisering van faillissementswetgeving binnen Europa. De transactiekosten op de kapitaalmarkten kunnen worden verlaagd door investeerdersbescherming binnen Europa te harmoniseren. Ook de invoering van een centraal kredietregister kan hierbij helpen, wat de transparantie vergroot. Het CPB concludeert in het rapport dat Nederland vergeleken met de VS bank georiënteerd is. Vergeleken met Europa is Nederland echter meer marktgeoriënteerd.

terug