CPB: Beperk recht schuldeiser bij faillissement

Bron: ANP

Bedrijven die failliet zijn maken meer kans op een succesvolle doorstart als de rechten van schuldeisers worden beperkt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek naar efficiëntere wetgeving bij faillissementen. Tegelijkertijd maakt het CBS bekend dat het aantal faillissementen in Nederland vorig jaar gedaald is naar het laagste peil sinds 2008.

Wetgeving verbeteren

Het opschorten van de rechten van schuldeisers is een van de maatregelen die kan worden genomen om de huidige wetgeving te verbeteren. Daarmee kan volgens het CPB worden voorkomen dat crediteuren alle middelen uit de failliete boedel trekken. Ook moet duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen verschillende categorieën schuldeisers.

Dwangakkoord

Verder zou een dwangakkoord bij uitstel van betaling volgens het CPB mogelijk moeten zijn, om te voorkomen dat individuele schuldeisers een doorstart dwarsbomen. Ook zou in de wet kunnen worden opgenomen dat het management onder voorwaarden voor een groot deel de zeggenschap houdt bij betalingsproblemen.

Faillissementen op laagste peil

Daarnaast maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend dat het aantal faillissementen in Nederland vorig jaar gedaald is naar het laagste peil sinds 2008. Dit gaat samen met het economisch herstel in Nederland. Het CBS telde in 2016 in totaal 4396 bedrijven en instellingen die failliet gingen. Dat was bijna een vijfde minder dan in 2015. Vorig jaar gingen bovendien bijna 4000 minder bedrijven op de fles dan in 2013, het jaar waarin het aantal faillissementen piekte.

Vorige maand werd de stekker uit 328 bedrijven en instellingen getrokken. Dat waren er 88 minder dan in november.

terug