Consumptie in januari weer omlaag

Bron: ANP

Nederlandse huishoudens hebben in januari 1,5 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Herstel

In november en december vertoonde de consumptie nog een voorzichtig herstel, na bijna 2,5 jaar van onafgebroken krimp. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De groei van de consumptie in november en december werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een sterke autoverkoop. Relatief veel consumenten kochten een auto voordat op 1 januari de aanschafbelasting (bpm) voor veel modellen omhoog ging. Daardoor groeiden de uitgaven in de categorie duurzame goederen in die maanden met respectievelijk 4,7 en 5,9 procent. In januari was dat nog maar 1,2 procent.

Voedings- en genotmiddelen

De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen lagen in januari 2,6 procent lager dan een jaar eerder. Daarnaast besteedden huishoudens door het betrekkelijk zachte winterweer veel minder aan gas.

De zogenoemde Consumptieradar van het CBS laat zien dat de omstandigheden voor de consumptie van huishoudens in maart wat minder ongunstig zijn dan in februari. Met name de verwachtingen van ondernemers over de werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen klaarden flink op. Ook aandelenkoersen zaten in de lift. Daar stond tegenover dat de huizenprijzen sterker daalden dan een maand eerder.

terug