Concurrentie op hypotheekmarkt neemt toe

Bron: ANP

De dominante positie van de grootste banken op de hypotheekmarkt kalft verder af. Vorig kwartaal hadden Rabobank, ABN AMRO en ING samen voor het eerst minder dan de helft van de hypotheekmarkt in handen. Dit meldt consultancybureau IG&H maandag.

hypotheek

Nieuwkomer Munt Hypotheken

Vooral verzekeraars en pensioenfondsen krijgen een steeds sterkere positie op de hypotheekmarkt. Nieuwkomer Munt Hypotheken, die zich richt op de verstrekking van hypotheken met behulp van investeringen uit de pensioensector, boekte vorig kwartaal de sterkste groei en is nu de op vier na grootste speler op de markt.

Herstel huizenmarkt

Het herstel van de huizenmarkt zorgt ook voor sterke groei op het gebied van hypotheken. De omzet op de hypotheekmarkt lag in oktober 50% hoger dan een jaar eerder. De oversluitmarkt kende het beste kwartaal in vier jaar, voor de aankoopmarkt was het zelfs het beste kwartaal sinds de start van de crisis in 2008.

In het derde kwartaal werden bijna 72.000 hypotheken aan de man gebracht. Dat was 28% meer dan een jaar eerder. De omzet in de hypotheekmarkt kwam vorig kwartaal uit op € 17,8 miljard, wat het hoogste kwartaalbedrag is in vijf jaar.

Toegenomen concurrentie

Kredietbeoordelaar Moody’s stelt vast dat de toegenomen concurrentie bijdraagt aan het herstel van de huizenmarkt. Samen met de lage marktrente komt de strijd die aanbieders onderling moeten leveren om de gunst van huizenkopers, de betaalbaarheid van hypotheken ten goede.

Gemiddelde woningprijs stijgt

Moody’s verwacht dat de gemiddelde woningprijs in Nederland volgend jaar met 5% stijgt. Dit jaar staat de teller tot dusver op een prijsstijging van 3%. In alle provincies behalve Zeeland zijn huizen dit jaar meer waard geworden, aldus de firma.

terug