Compromis over autoplan Wiebes in zicht

Bron: ANP

De kabinetsplannen voor een hogere bijtelling voor leaserijders worden verzacht. Het ministerie van Financiën rekent aan varianten die zijn ingediend door de regeringspartijen VVD en PvdA.

Gunstiger tarief

Staatssecretaris Eric Wiebes bevestigde dat vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Zijn plan voor strengere milieunormen voor de lage bijtelling leidde vorige week tot veel weerstand in de Tweede Kamer, vooral van zijn eigen VVD.

In de plannen die VVD en PvdA nu bij Wiebes hebben ingediend vallen vanaf 2016 meer automobilisten in een gunstiger tarief. Wiebes verwacht een compromis voor maandag te kunnen presenteren, als de Tweede Kamer verder gaat met het debat over het Belastingplan voor 2015.

Energieakkoord

In het compromis worden de fiscale voordelen voor semi-elektrische auto’s als de Mitsubishi Outlander versoberd, maar die voor volledig elektrische auto’s verhoogd. Er moeten dan vijf tarieven overblijven voor de bijtelling van leaseauto’s: 4, 15, 18, 22 en 25 procent.

Het doel van 200.000 elektrische auto’s in 2020 blijft dan overeind. Dat was belangrijk voor de PvdA, maar ook voor minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die heeft dat doel opgenomen in de kabinetsinterpretatie van het Energieakkoord dat het kabinet eerder sloot met zo’n 40 maatschappelijke organisaties.

terug