Coalitie wijst nieuwe bezuinigingen af

Bron: ANP

De regeringscoalitie van VVD en PvdA voelt voorlopig niks voor extra bezuinigingen. Voorstellen van de oppositiepartijen D66 en CDA om nog eens miljarden te bezuinigen, werden door de PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag hard afgewezen. Even later zei ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat nieuwe bezuinigingen op dit moment niet nodig zijn.

Het kabinet vindt steun bij nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), waarin de economie harder aantrekt dan in de vorige ramingen in december het geval was. De economie zal dit jaar met 1,7 procent groeien en volgend jaar met 1,8 procent, aldus de ‘voorspelling’ van het CPB donderdag.

De economische groei valt dit jaar overigens wel 0,2 procentpunt lager uit door het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen voorlopig te beperken.

Begrotingstekort

De werkgelegenheid neemt toe, maar toch daalt de werkloosheid slechts licht naar 7 procent in 2016. Dit jaar zijn er 645.000 werklozen, volgend jaar 635.000. In 2014 waren er nog 656.000 werklozen. Het begrotingstekort daalt dit jaar naar 1,8 procent, ruim onder de Europese norm van maximaal 3 procent. In 2016 daalt het verder, naar 1,2 procent.

Belastingstelsel

D66 en het CDA pleitten recentelijk voor extra bezuinigingen om daarmee een herziening van het belastingstelsel en een lastenverlichting mogelijk te maken. Maar volgens VVD en PvdA, die het intern nog lang niet eens zijn over een belastingherziening, is dat niet nodig.

Dijsselbloem noemde extra bezuinigingen zelfs onzinnig en onnodig. Ook Asscher trok een duidelijke streep: geen nieuwe bezuinigingen op de zorg of de sociale zekerheid. Dijsselbloem zei dat de ,,vervelende” maatregelen die het kabinet eerder nam, nu bijdragen aan economisch herstel. Nog eens miljarden bezuinigen zou het consumentenvertrouwen en de koopkracht van grote groepen schaden. ,,Dan ga je de economie weer afremmen.”

Volgens hem bieden de nieuwe ramingen financiële ruimte die gebruikt kan worden voor een verlaging van de lasten op arbeid. Het kabinet wil een belastinghervorming gepaard laten gaan met een lastenverlichting van 3 tot 5 miljard euro.

terug