CNV: verbeter positie zzp’ers zo snel mogelijk

Bron: ANP

Het kabinet moet de positie van zzp’ers zo snel mogelijk verbeteren. Onder meer moet er duidelijkheid komen op het gebied van arbeidsongeschiktheid en pensioen. Ook moet de schijnzelfstandigheid worden aangepakt. Daarvoor pleit vakbondsvoorzitter Marcel Limmen van CNV maandag in De Telegraaf.

CNV Limmen

Meer zekerheid voor zzp’ers

Het is niet voor het eerst dat de bond de positie van de zzp’ers onder de aandacht brengt. Onlangs werd bekend dat de belastingaftrek voor zelfstandigen blijft bestaan en dat zzp’ers zich niet verplicht hoeven te verzekeren tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Toen verweet de bond het kabinet al dat het een oplossing om meer zekerheid te scheppen voor zelfstandigen voor zich uit schuift.

Volgens Limmen is dat een ‘gevaarlijke ontwikkeling’ ook omdat het aantal zzp’ers (circa één miljoen) de komende jaren alleen maar toeneemt.  Limmen roept de politiek daarom op dit dossier zo snel mogelijk weer op te pakken. ‘Als dat niet gebeurt, krijgen we over een aantal jaren weer te maken met allerlei constructies waar we niet op zitten te wachten’, aldus de vakbondsvoorzitter.

Bescherm zzp’ers tegen verdringing op arbeidsmarkt

Limmen erkent in de krant dat zzp’ers een ingewikkelde groep vormen. ‘Ik snap ook heel goed dat politici hiermee worstelen, maar we moeten deze groep beschermen tegen onder meer verdringing op de arbeidsmarkt.’

Coalitiepartijen VVD en PvdA zitten niet op één lijn als het gaat om de positie van zzp’ers. De VVD toonde zich eerder tevreden met de kabinetsreactie. De PvdA noemde het teleurstellend dat het kabinet geen antwoorden heeft op grote vragen rond de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

terug