Ceo’s vinden accountants angsthazen

Bron: FD

Uit gesprekken met ceo’s en cfo’s van zowel grote als midden- en kleinbedrijven blijkt dat ze niet blij zijn met de gevolgen van de hervormingen in de accountantssector. Dat schrijft het FD. Accountants zijn, volgens de bestuurders, geobsedeerd door regels uit angst voor toezichthouder AFM.

Angst

De accountant als sparringpartner wordt gemist bij de Nederlandse bestuurders, zo schrijft het FD. Ondernemersorganisatie VNO-NCW hoort vooral bij beursgenoteerde bedrijven de klacht dat accountants zich te angstig opstellen. Volgens de organisatie moet, onder druk van de AFM, alles tot drie cijfers achter de komma worden vastgelegd.

Hervormingen

De hervormingen in de accountantssector was het gevolg van de financiële crisis in 2008 en een reeks van affaires zoals die van Vestia en DSB. Als reactie daarop kwam het kabinet met nieuwe regelgeving en heeft de AFM boetes uitgedeeld. Tot slot kwam er een hervormingsplan met 53 verbeterpunten, deze worden nu geïmplementeerd. De AFM is tevreden over deze vorderingen, alleen de bedrijven dus niet. Volgens de ceo’s en cfo’s is het hervormingsproces doorgeschoten, zijn ze minder waard geworden als gesprekspartner en verkeren accountants in een angstpsychose.

Dijsselbloem snapt de klacht niet

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën snapt niet dat grote bedrijven klagen over de accountancy. Als de gesprekken tussen bedrijven en accountants nu moeizamer gaan is dat ‘een goede uitkomst van deze kwaliteitsslag’, aldus de minister. In het FD zegt president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol dat hij ‘een vernauwde focus op de pure controle’ ziet. Hij voegt eraan toe: ‘Zo vernauwd dat accountants de grote lijn uit het oog verliezen en daardoor minder waard zijn als gesprekspartner.’

Er was volgens Dijsselbloem een ‘kwaliteitsprobleem’ bij de accountancy. ‘Er is daar te veel misgegaan, te veel schandalen.’ Dat was volgens hem ook deels de schuld van grote bedrijven die soms druk uitoefenden op accountants om hun jaarrekening goed te keuren.

terug