Celstraf geëist voor fraude met kinderopvangtoeslag

 

Tegen vier verdachten die worden beschuldigd van het frauderen met het aanvragen van kinderopvangtoeslag heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tot 14 maanden cel geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het viertal zou een sleutelfunctie hebben vervuld bij de grootschalige fraude, waarbij voor tientallen mensen in Amsterdam en Almere de toeslag ten onrechte is aangevraagd.

Beloftes

De verdachten (twee mannen en twee vrouwen) verleidden moeders van jonge kinderen aan de fraude mee te doen door hun financiële beloften te doen. Dat waren moeders die geen gebruikmaakten van kinderopvang en dus ook geen recht hadden op de toeslag. Het nadeel voor de schatkist is volgens het OM opgelopen tot 7 ton.

Terugbetalen

21 van hen zijn eerder al door de rechtbank veroordeeld tot werk- en celstraffen en moeten de ten onrechte ontvangen bedragen terugbetalen. Vrijdag hoorde een moeder 140 uur werkstraf tegen zich eisen, naast een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Deze vrouw zou ruim 40.000 aan kinderopvangtoeslag hebben opgestreken; ook zij moet dit geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

De vier organisatoren dienden de aanvragen bij de Belastingdienst in en staken in de meeste gevallen de helft van de uitbetaalde toeslagen in eigen zak. Drie van de vier vroegen ook op eigen naam toeslagen aan.

terug