Celstraf en beroepsverbod voor frauderende belastingadviseur

Bron: rechtspraak.nl

De rechtbank in Zutphen heeft een 53-jarige belastingadviseur uit Beekbergen veroordeeld voor onder meer het doen van onjuiste aangiften loonbelasting en omzetbelasting en het voeren van een onjuiste bedrijfsadministratie. De man krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden en heeft een beroepsverbod voor de komende vijf jaar.

Schade van € 190.000

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij als belastingadviseur fiscale delicten heeft gepleegd, zoals het doen van onjuiste aangiften loonbelasting en omzetbelasting, aan het voeren van een onjuiste bedrijfsadministratie en aan valsheid in geschrifte. De rechtbank is uitgegaan van een schade van ongeveer € 190.000.

Voorbeeldfunctie

Volgens de rechtbank heeft hij een voorbeeldfunctie en dient eerlijk en zorgvuldig te handelen. Zijn gedrag is onverenigbaar met zijn beroep als belastingadviseur en de eisen die aan zijn beroepsgroep worden gesteld. Bovendien is de man twee keer eerder veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten. Daarom heeft de rechtbank ook besloten dat de man vijf jaar lang niet als belastingadviseur mag werken.

terug