CDA: geen hogere gemeentelijke belasting

 

Gemeenten mogen hun belastingen niet verhogen omdat het Rijk taken aan hen gaat overdragen. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag tijdens een partijcongres in Maarssen. ”Het mag niet zo zijn dat de gemeentelijke belastingen omhoog gaan omdat het kabinet problemen over de schutting gooit.”

Hij waarschuwt dat het kabinet gemeenten veel meer wil laten doen zonder dat ze daarvoor genoeg geld hebben. Het gevolg kan zijn dat gemeenten zich gedwongen zien hun belastingen te verhogen. Of zijn partij instemt met de overheveling, hangt er mede vanaf of het kabinet duidelijk kan maken dat de gemeentelijke lasten voor de burger niet stijgen.

Accijnsverhoging

Ook riep Buma premier Mark Rutte om de accijnsverhoging terug te draaien. Al vijf provincies hebben zich volgens hem uitgesproken tegen de verhoging. Hij ziet in de grensstreek bedrijven failliet gaan en de werkloosheid stijgen. ,,In Belgie zag ik bij winkels al het bordje ‘welkom Hollanders’ hangen!”

Volgens de CDA-leider is er behoefte aan visie en leiderschap, maar zit in Den Haag een ”strompelend kabinet” aan het roer. ”Rutte moet uit zijn winterslaap ontwaken.”

terug