Brussel start belastingonderzoek GDF Suez en McDonald’s

Bron: ANP

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar mogelijk illegale belastingdeals van de Luxemburgse belastingdienst met het Franse internationaal energiebedrijf GDF Suez group, nu Engie. Dat maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag in Brussel bekend. Ook McDonald’s zou van belastingvoordeel hebben genoten in Luxemburg.

Lenen op gunstige voorwaarden

De Deense commissaris maakt zich er zorgen over dat het energiebedrijf GDF Suez group sinds 2008 dankzij speciale afspraken (‘rulings’) voordelen heeft genoten die andere bedrijven niet hadden, in strijd met de EU-regels. Zo konden vier dochterbedrijven van Suez onderling lenen op gunstige voorwaarden. De transacties werden zowel als schuld beschouwd als eigen vermogen, waardoor ‘een significant deel’ van de winsten niet werd belast. ‘Eenzelfde onderneming kan niet het beste van twee werelden hebben voor een en dezelfde transactie’, aldus Vestager. In een reactie ontkent de Luxemburgse regering een voorkeursbehandeling voor Engie en belooft ze volledige medewerking.

McDonald’s

De Commissie onderzoekt nog of er onwettige deals met McDonald’s in Luxemburg zijn. Volgens een berekening door de Britse zakenkrant Financial Times wacht McDonald’s een naheffing van bijna $ 500 miljoen. FT berekende dat McDonald’s een gemiddeld belastingtarief zou hebben betaald van nog geen 1,5% op een winst van meer dan $ 1,8 miljard sinds 2009. Het normale belastingtarief in Luxemburg is echter 29,2%.

Meer onderzoek

Ook de Amerikaanse webwinkel Amazon wacht nog op een oordeel over belastingen in Luxemburg. Daarnaast onderzoekt Brussel aantijgingen dat het Zweedse woonwinkelbedrijf Ikea zich de afgelopen zes jaar schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontwijking.

Steun

Een groep van 185 bestuursvoorzitters van de grootste bedrijven van de VS schaarde zich eerder achter Apple in de strijd die het technologieconcern voert over de miljardenheffing die Brussel eist. Het gaat om de bestuursvoorzitters van toonaangevende ondernemingen als Caterpillar, Honeywell, Lockheed Martin, Wal-Mart, ExxonMobil en General Electric. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën zet Europa het eigen vestigingsklimaat op het spel door dergelijke naheffingen.

terug