Brussel richt vizier op brievenbusfirma’s

Bron: ANP

Er moet een einde komen aan belastingontduiking in Europa met zogenoemde brievenbusfirma’s. De Europese Commissie kwam maandag met voorstellen om belastingfraude en -ontwijking door bedrijven aan banden te leggen.

Wetgeving

Brussel wil mazen in bestaande Europese wetgeving dichten. Er zijn nu regels om te voorkomen dat bedrijven die in verschillende EU-landen dochterondernemingen hebben, twee of meer keer aangeslagen worden voor belastingen. Maar veel bedrijven richten bewust in landen met lage belastingtarieven, zoals Nederland, dochterbedrijven op om zo min mogelijk of zelfs helemaal geen belasting te betalen.

Daarmee misbruiken ze de regels en dat moet stoppen, meent Brussel. Europees commissaris Algirdas Semeta (Belastingen) zei dat bedrijven ook hun ”eerlijke deel aan belastingen” moeten betalen. Volgens berekening van de EU verdwijnt er per dag bijna een vijfde van het publieke geld via belastingfraude en -ontduiking. ”Dat is geld van de Europeanen.”

Brievenbusconstructie

Nederland is eventueel bereid de brievenbusconstructie aan te pakken, maar pas als er internationaal afspraken zijn over belastingstelsels, zo zei premier Mark Rutte in mei nog. De brievenbusfirma’s leveren Nederland namelijk geld en banen op. Aanpassing van de regels zou de Nederlandse concurrentiepositie kunnen schaden.

De plannen van Brussel moeten zowel door het Europees Parlement als de EU-lidstaten worden goedgekeurd.

terug