Brief fiscus blijft voor enkeling mogelijk

Bron: ANP

Wie geen computer of internet heeft, digibeet is en geen vrienden of familie heeft om te helpen, kan toch nog een papieren brief in een echte blauwe envelop van de Belastingdienst krijgen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën komt daarmee tegemoet aan grote zorgen van ouderenbonden over zijn plannen om alle communicatie met de fiscus te digitaliseren.

Belastingdienst welkom

Ouderenbonden waarschuwen

Wiebes wil binnen zeven jaar helemaal een einde maken aan de blauwe envelop en de papieren brieven van de fiscus. Dat moet geleidelijk gaan via een berichtenbox op mijnoverheid.nl. Maar ouderenbonden en partijen als het CDA en de ChristenUnie waarschuwen voor de gevolgen voor vooral ouderen. De Nationale ombudsman overweegt een onderzoek, naar aanleiding van zo’n driehonderd klachten.

150 miljoen brieven

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven. Afgelopen vrijdag hadden al 2,1 miljoen mensen hun account in de berichtenbox van de overheid geactiveerd. In Nederland hebben 7 miljoen mensen recht op een toeslag. Ongeveer 12 miljoen mensen moeten belasting betalen over hun inkomen.

terug