Branche stelt levering bedrijfsfietsen zeker

Bron: ANP

De fietsenbranche heeft met de Belastingdienst afspraken gemaakt om leveringsproblemen van fietsen te voorkomen. Dat meldde brancheorganisatie BOVAG dinsdag. Er is afgelopen maanden sprake van een run op fietsen, omdat deze nu nog via de fiscaal voordelige bedrijfsfietsenregeling kunnen worden gekocht. Deze regeling loopt eind dit jaar af.

De fiets moet nu onder het werkkostenregeling budget worden ingedeeld. Waar de fiets voorheen nog een aparte status had, moet het nu gaan concurreren met de andere zaken die via de werkkostenregeling vergoed worden.

Geen directe levering

Fietsen die via die regeling worden aangeschaft, hoeven nu alleen dit jaar besteld en betaald te zijn, heeft de fiscus aan BOVAG toegezegd. De fiets kan vervolgens nog tot en met eind maart volgend jaar worden afgehaald. Aanvankelijk was het zo dat de fietsen ook al voor 31 december geleverd moesten zijn.

Consumenten die nog een beroep willen doen op de regeling, zijn door de ingreep niet meer puur afhankelijk van de actuele voorraad van een fietsenwinkel, maar kunnen ‘gewoon’ de gewenste fiets kiezen, aldus BOVAG.

Verdubbeling aanschaf fietsen

De fietsenbranche draait afgelopen weken flink overuren. In oktober en november werden volgens BOVAG circa twee keer zoveel fietsen via de bedrijfsfietsenregeling aangeschaft als normaal.

De populariteit van de regeling was de laatste jaren wel wat afgezwakt. Maar in zijn hoogtijdagen was het zogeheten Fietsenplan goed voor zeker 20 procent van de totale fietsverkopen in Nederland. Op jaarbasis kwam dat neer op zeker 200.000 tweewielers.

terug