Boekhouder veroordeeld voor miljoenenroof Rotterdams familiekapitaal

Bron: FD

De rechtbank in Rotterdam heeft de 49-jarige boekhouder Frits Penning veroordeeld tot een celstraf van drie jaar onvoorwaardelijk voor valsheid in geschrifte, witwassen en het verduisteren van € 24 miljoen uit het familiekapitaal van de Rotterdamse vastgoedbaron Izak van der Sluijs. Dat schrijft het FD.

Jarenlange vervalsing

Penning beheerde de familiebedrijven Blauwpark, Decluse en de liefdadigheidsstichting Altweert. De boekhouder was een vriend, controller, administrateur en de adviseur van Van der Sluijs. Tot een goededoelenstichting zich beklaagde bij de familie dat de beloofde giften uitbleven. Uit het onderzoek dat volgde bleek dat Penning tussen 2001 en 2011 de boekhouding van Van der Sluijs vervalste.

Familiekapitaal

Het kapitaal van Van der Sluijs was afkomstig van zijn 49%-belang in de grote woningontwikkelaar Blauwhoed aan een SHV-dochter. Blauwhoed was destijds de laatste grote zelfstandige projectontwikkelaar op de woningmarkt. De opbrengst van de verkoop werd door Penning beheerd.

Verduistering

De geschatte verduistering wordt geschat op € 24 miljoen. Volgens de rechtbank is de exacte omvang van de fraude niet eens meer vast te stellen, doordat de boeken met de betrokken bedragen zijn vervalst. De rechtbank spreekt van een stelselmatig en op geraffineerde wijze verduisteren van geld.

De bevriende boekhouder sluisde het familiegeld weg via zijn eigen bedrijf Frits Penning BV naar gelieerde bedrijven als Herrador Beheer, CDZ Lingerie, ManagementCare en StudieCentrum FinancieleBranche. Penning besteedde € 8 miljoen van het gestolen geld aan de aankoop van vijf luxe-lingeriewinkels in onder meer Den Haag en Luxemburg en € 5 miljoen verdween in  Managementcare. Ook investeerde Penning in dierenwinkels en gaf hij drie ton aan diergaarde Blijdorp.

Verminderde mate toerekeningsvatbaar

Penning zelf noemt zijn handelen in de rechtbank ‘totale idioterie’. Volgens zijn advocaat wil hij dwangmatig anderen en zichzelf plezieren. ‘De rechtbank oordeelt dat uit psychologisch onderzoek blijkt dat de boekhouder moeite heeft om nee te zeggen. Dat maakt hem volgens de rechtbank in verminderde mate toerekeningsvatbaar’, schrijft het FD.

terug