Binnenkort Nota van Wijziging Belastingplan 2015

 

De Autobrief 2.0 verschijnt pas medio 2015, aldus Staatssecretaris Wiebes woensdag. De wijzigingen uit deze reeds lang beloofde brief gaan dan waarschijnlijk in per 1 januari 2017 in plaats van per 1 januari 2016.

Helderheid op korte termijn

We moeten dus nog even geduld hebben voordat we weten wat het nieuwe bijtellingssysteem wordt voor de auto van de zaak en welke andere wijzigingen ons staan te wachten op autobelastinggebied. Deze wijzigingen gaan dan waarschijnlijk in per 1 januari 2017 in plaats van per 1 januari 2016. Omdat veel bestaande regelingen per 2016 eindigen, ziet Wiebes de noodzaak van helderheid op korte termijn. In de woorden van Wiebes: “De verlaagde bijtellingspercentages voor elektrische voertuigen en de vrijstelling in de MRB voor zeer zuinige auto’s (…) komen (HE: zonder nadere wetgeving per 2016) te vervallen.

Verder vereisen de snelle technologische ontwikkelingen op het terrein van CO2–uitstoot net als de afgelopen jaren een aanscherping voor het jaar 2016 om de belastinginkomsten op peil te houden en meer marktverstoring te voorkomen.” Hij belooft dan ook binnenkort met een voorstel te komen voor het overgangsjaar 2016. Dit voorstel verschijnt in de vorm van een Nota van Wijziging op het Belastingplan 2015.

terug