Bijstandsaanvragen door ondernemers stabiliseert

Bron: ANP

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers, na een onverwachte stijging in het vorige kwartaal, weer gedaald naar basisniveau. ‘Ook in goede tijden zijn er veel ondernemers met geldnood’, zegt Han Dieperink, directeur van IMK.

Index

IMK introduceerde in 2011 de IMK-Index. De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt voor die gemeenten of ondernemingen die een beroep doen op bijstand, in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. In de helft van die  gevallen blijkt  dit zo te zijn. In de overige gevallen wordt de gemeente geadviseerd geen bijstand te verlenen. De IMK-Index daalde in het tweede kwartaal naar 61, dat wordt gezien als het basisniveau voor het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers.

Geldnood

‘De aantallen ondernemers in geldnood zijn minder dan in de crisis, maar ook dit jaar zullen er zo’n 50.000 ondernemers mee ophouden’, zegt Dieperink. ‘Zeker niet omdat het allemaal slechte ondernemers zijn, maar bijvoorbeeld door een conflict in de privésfeer of door een zieke medewerker.’

155-Help-een-Bedrijf

Het IMK nam het initiatief voor een nationale hulplijn voor ondernemers, 155-Help-een-Bedrijf. Op 155.nl is een zelftest opgenomen, waarmee ondernemers kunnen vaststellen of zij tot de doelgroep van een ondernemersregeling van de overheid behoren. In het afgelopen jaar deden 4.500 ondernemers die test en daarvan bleek 62% te voldoen aan de criteria voor die regelingen.

terug