Aantal bijstandsaanvragen door zelfstandigen stabiliseert

Bron: IMK

Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers is in het afgelopen jaar niet verminderd, ondanks de algehele economische opleving. Dat zeg het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. De IMK-index bleef in het derde kwartaal stabiel ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Levensvatbare bedrijven

De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt voor die gemeenten of ondernemingen die een beroep doen op bijstand, in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. In de helft van die  gevallen blijkt dit zo te zijn. In de overige gevallen wordt de gemeente geadviseerd geen bijstand te verlenen.

155-Help-een-Bedrijf

‘We zien twee tegengestelde trends’, zegt Han Dieperink, directeur van IMK, ‘Ja, het lijkt gemiddeld beter te gaan met zelfstandigen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.’ Voor ondernemers die in de problemen komen is het nationale hulploket 155-Help-een-Bedrijf in het leven geroepen. Op 155.nl kunnen ondernemers met een test vaststellen of zij in aanmerking komen voor sociale ondernemersregelingen vanuit de overheid. Ruim 6.000 ondernemers hebben zo’n test gedaan. Daarvan bleek 62% te voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor een ondernemersregeling.

terug