Big Four nog niet op niveau volgens kwaliteitseisen AFM

Bron: FD

De vier grote accountantskantoren leveren, ondanks de grote hervormingen, nog niet de controles af die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat zeggen kenners anoniem tegen het FD. De Big Four kantoren vertonen een foutmarge van 40% van de onderzochte dossiers, in plaats van de gewenste 20%.

AFM

Lopend onderzoek

Het nieuwe onderzoek waarmee de AFM bezig is bij KPMG, PwC, Deloitte en EY komt pas later dit jaar naar buiten. Op dit moment liggen de rapporten met de voorlopige bevindingen van de AFM bij de kantoren voor wederhoor. Tot die tijd zegt de AFM niets. Maar kenners hebben al wel tegen het FD gesproken.

Tekortkomingen

Na een reeks van affaires binnen de branche (Vestia, Ballast Nedam en Imtech) werden er in 2014 hervormingen doorgevoerd. Destijds stelde de AFM vast dat ruim 40% van de onderzochte dossiers tekortkomingen vertoonde. De AFM wil dat nu terugbrengen naar 20%. Maar de bronnen van het FD zeggen dat het ook nu nog eerder tegen de 40% zit dan bij de gewenste 20%. De branche vindt het niet reëel om nu al verbeteringen te verwachten omdat de hervormingen in 2014 nog moesten beginnen. Bovendien verander je cultuur niet binnen een paar jaar, maar gaan daar generaties overheen.

Onderzoeksmethode in twijfel

Maar er is meer onvrede binnen de branche. Zo trekken ze de onderzoeksmethode van de AFM in twijfel. Een vaak terugkerend discussiepunt gaat over de diepte van de controle van bepaalde posten. Accountants zeggen bij controle van bankafschriften: ‘We kennen de klant goed, dus we weten waar de risico’s zitten’. Maar de AFM ziet dat anders. PwC en EY hebben daardoor vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen de boete van de AFM. Ook hier staat de onderzoeksmethode ter discussie. De zaak dient later dit jaar.

terug