Big Four laten woningcorporaties vallen

Bron: FD

Na de gemeenten laten met name PwC, Deloitte en KPMG nu ook de kleinere woningcorporaties los. 30% van de corporaties ondervindt hierdoor problemen met het vinden van een accountant voor de wettelijke verplichte controle van hun jaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van koepelvereniging Aedes en de vereniging van toezichthouders in woningcorporaties VTW.

Nieuwe wet- en regelgeving

De corporatiesector heeft te maken met nieuwe wet- en regelgeving en strenger toezicht na verschillende misstanden, waaronder de speculatie met rentederivaten door Vestia. Hierdoor moeten de corporaties veel meer gegevens aanleveren aan het ministerie en de toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Deze extra informatie moet allemaal door de accountant worden gecontroleerd.

Aanbestedingen

Het gevolg is dat de grotere accountantskantoren zich niet meer inschrijven voor de aanbestedingen van corporaties. En als ze dat wel doen, dan doen ze dat tegen ‘torenhoge tarieven’, aldus de corporaties. KPMG zegt tegen het FD dat zij na het Vestia-drama een pas op de plaats hebben gemaakt. ‘We hebben ons afgevraagd hoe wij het anders en beter moesten doen. Als corporaties alleen voor de laagste prijs gaan, schrijven wij niet in. De corporaties die voor KPMG hebben gekozen, zijn tegenwoordig vooral de wat grotere corporaties’, aldus een KPMG-woordvoerder tegen de krant.

OOB

Momenteel springen kantoren als BDO, Baker Tilly Berk (BTB), Mazars en Verstegen in het gat dat de grote kantoren achterlaten. Maar koepelvereniging Aedes en de vereniging van toezichthouders in woningcorporaties VTW vrezen dat dat niet genoeg is. Vanaf 2018 zijn woningcorporaties met meer dan 1.500 woningen aangemerkt als Organisatie van Openbaar Belang (OOB), wat betekent dat ruim 200 van de 330 woningcorporaties alleen nog gecontroleerd mogen worden door een accountantsorganisatie met een OOB-vergunning. In Nederland zijn dat er slechts tien, waaronder de Big Four, BDO en BTB.

terug