Big Four kantoren toch nog dominant

Bron: FD

De big four kantoren zijn nog steeds erg machtig op de markt. Beursgenoteerde bedrijven wisselen wel van accountantskantoor, maar kiezen toch vaak voor een andere Big Four kantoor. Kantoren zoals BDO en Mazars komen er niet aan te pas, aldus het FD.

KPMG miljoenenboete

Wetgeving

Door nieuwe wetgeving moeten bedrijven een keer in de zoveel tijd (acht jaar) van accountantskantoor wisselen. Hiermee wil men de onafhankelijkheid en de kwaliteit van de accountantscontrole bevorderen, zo meldt het FD. Daarnaast wil men met deze wetgeving een minder dominante positie van de Big Four kantoren bewerkstelligen. Volgens het FD hebben deze accountantskantoren momenteel 90% van de markt in hun handen.

Middelgrote kantoren

Middelgrote kantoren zoals BDO en Mazars zijn erg teleurgesteld. De verwachting was dat zij met de nieuwe wetgeving juist konden doordringen in de markt. Daarentegen is BDO twee beursfondsen (Ajax en Hydratec) kwijtgeraakt en heeft er niets voor teruggekregen, zo meldt het FD.

De Big Four kantoren zelf merken niks van de hun dominante positie. ”Een oligopolie wil niet zeggen dat er weinig concurrentie is”, zegt Peter van Mierlo, bestuursvoorzitter van PwC. ”Die is er wel”. Volgens hem zijn er verschillende factoren waar bedrijven naar kijken voordat ze voor een bepaalde accountantskantoor kiezen. Deze factoren kunnen zijn: het internationale netwerk, specialistische kennis en sectorkennis, aldus het FD.

terug