Belastingvoordeel motief om zzp’er te worden

Bron: ANP

Werknemers kiezen er vaak voor zzp’er te worden omdat ze dan minder belasting hoeven te betalen. Ze vragen zich daarbij niet altijd af of ze geschikte ondernemers zijn. Het Centraal Planbureau schrijft dat in een notitie over zzp’ers. Volgens het CPB hebben de fiscale voordelen een ”aanzuigende werking op de zzp-status”.

Meerwaarde

Zelfstandigen zonder personeel genieten diverse belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Die houdt in dat ze over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting hoeven te betalen.

Volgens het planbureau zou de overheid dat geld efficiënter kunnen besteden door het te richten op zzp’ers die maatschappelijke meerwaarde hebben, bijvoorbeeld doordat ze innovatief zijn. De bestaande belastingvoordelen komen ook terecht bij zzp’ers die geen aanwijsbare meerwaarde hebben boven gewone werknemers.

Individualisering

Tegenover het belastingvoordeel van zzp’ers staat dat ze geen recht hebben op sociale zekerheid en geen collectief pensioen opbouwen. Volgens het CPB bestaan daarvoor wel mogelijkheden, maar worden die in de praktijk weinig benut.

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren flink gegroeid, tot zo’n 800.000. Volgens het planbureau komt dat onder meer door de individualisering. Werknemers vinden het aantrekkelijk om ondernemer te worden omdat ze dan meer vrijheid hebben. Voor bedrijven zijn zzp’ers aantrekkelijk omdat ze goedkoper zijn.

Verandering in beleid

Het planbureau maakt, samen met ambtenaren van diverse ministeries, deel uit van een werkgroep die de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt bestudeert. De woensdag verschenen CPB-notitie weerspiegelt echter niet de mening van die werkgroep, zo staat in het stuk.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dinsdag dat hij verwacht dat er veranderingen nodig zijn in het beleid voor zzp’ers. Maar het is niet de bedoeling hun aantal terug te dringen, onderstreepte hij.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Avatar
Luijten
De stelling van het CPB roept enige vragen op. Wellicht veranderd de nu vigerende arbeidsmoraal in Nederland. Gezien mijn ervaringen in de begeleiding van (startende) ZZP’ers lijkt het mij op dit moment prematuur om de fiscale regelingen welke van toepassing zijn aan te passen. Het leert mij dat veel startende ZZP’ers dit niet doen om het eventueel te behalen fiscale voordeel, maar meer het gevolg zijn van de problemen die zij ondervinden bij de toetreding van deze (op dit moment zeer krappe) arbeidsmarkt. Dit om een noodgedwongen beroep op de algemene bijstandswet te voorkomen. Een simpele rekensom; wat is voor Nederland voordeliger ZZP’ers gebruik te laten maken van de fiscale zelfstandigenaftrekregelingen of hen te ondersteunen in de bijstand. De rekensom lijkt mij buitengewoon eenvoudig.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug