‘Belastingheffing inbreuk op eigendomsrecht’

Bron: ANP

Door belasting te heffen maakt de overheid inbreuk op het eigendomsrecht van burgers. Dat de Staat van dat belastinggeld ‘cadeautjes’ geeft aan de bevolking in de vorm van bijvoorbeeld onderwijs of sociale woningbouw is ‘geen legitimatie’. Dat zegt Toine Manders, voormalig directeur van het Haags Juristen College, tegen de Parlementaire ondervragingscommissie.

Manders aan lager wal

Manders hielp duizenden Nederlanders hun vermogen te onttrekken aan de fiscus met ingewikkelde constructies via onder meer Cyprus. In 2014 werd hij opgepakt door de fiscale opsporingsdienst FIOD. De naam van Manders komt ook diverse keren in de Panama Papers voor. Sindsdien verkeert hij aan lager wal. Naar eigen zeggen heeft hij nauwelijks nog geld.

Inbreuk eigendomsrecht

Manders zei zijn werk niet alleen te hebben gedaan om geld te verdienen, maar ook uit idealisme. Volgens hem maakt de overheid met belastingheffing ‘inbreuk op het eigendomsrecht’. Dat ‘groot onrecht’ wilde hij aan de kaak stellen. Belasting is een soort gelegaliseerde roof en daarom is belastingontwijking een moreel recht.

Overheid neemt alles af

Manders, die zijn opvattingen vrijdag ook uiteenzette in een interview met de Volkskrant, werd boos toen commissielid Renske Leijten (SP) hem voorhield dat hij nu in een met belastingopbrengsten gefinancierde sociale huurwoning woont. ‘De overheid neemt mij alles af wat ik heb en dan moet ik dankbaar zijn? Ik vind het schokkend dat u dat durft te zeggen.’

terug