Belastingdienst onvoldoende beveiligd

Bron: ANP en ZEMBLA

De Belastingdienst heeft de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligd. Diefstal en verlies kunnen niet worden uitgesloten. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst in bezit van het programma ZEMBLA.

Leiding op de hoogte

Uit de stukken blijkt dat de leiding van de Belastingdienst al in maart 2015 gewaarschuwd is dat er een beveiligingslek was. Er werd herhaaldelijk op gewezen dat de leiding maatregelen moesten nemen om aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens te voldoen, zo laat een bron in Zembla weten.

Geen verbetering

Een jaar later, in maart 2016, concludeerde ook de Auditdienst Rijk (ADR) in een rapport dat beveiligingsmaatregelen ‘niet geëffectueerd zijn’, meldt het programma verder.

Reguliere eisen

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat Zembla in een schriftelijke reactie weten dat de data-analyse afdeling van de Belastingdienst aan de reguliere eisen voldeden. Hij geeft wel toe dat er niet gemonitord is welke dataverwerking is uitgevoerd. Verlies of diefstal is tot op heden niet geconstateerd, zo zegt hij. Maar de bronnen van Zembla zeggen dat het niet te achterhalen is omdat de loggegevens ontbreken.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Admass R.J.de Boer
Wederom laat staatssecretaris Wiebes blijken dat hij weinig begrijpt van de hem toebedeelde portefeuille. Een buitengewoon ernstig beveiligingslek inzake de persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlandse particulieren en bedrijven, doet hij lakoniek af met de opmerking dat niet is gebleken dat er sprake is van diefstal of verlies. Het blijkt dan ook nog dat hij dat niet zeker kan weten omdat de inloggegevens ontbreken. Dat is geen gebrek aan nuance maar regelrechte incompetentie. De 2e kamer moet deze staatssecretaris met grote spoed wegsturen.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug