Belastingdienst heeft nog € 20 miljard te innen

Bron: AD en FD

De Belastingdienst heeft nog € 20 miljard tegoed van burgers en bedrijven. Dat blijkt uit de gegevens van het Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van het AD. Van de ruim € 6 miljard is de fiscus zelf niet zeker of het bedrag tijdig of dan wel ooit binnenkomt.

Openstaande vorderingen

Van alle vorderingen stamt € 4,6 miljard uit 2011 of eerder. Op 1 november van dit jaar hebben in totaal 6,4 miljoen burgers en bedrijven een schuld bij de Belastingdienst. Samen is dat goed voor € 19.407 miljard. De hoogste schuld van een belastingplichtige is € 150 miljoen en het laagste verschuldigde bedrag is € 0,25.

Problematisch

Bij zo’n 30% van het totaalbedrag dat teruggevorderd moet worden, is het innen een problematisch proces. Van € 1,5 miljard is de kans zelfs heel klein dat het terugkomt, omdat belastingplichtigen failliet zijn of in de schuldsanering zitten. De overige 70% denkt de Belastingdienst zonder problemen te kunnen innen.

Capaciteitsprobleem

De Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders en belastinginvorderaars (AVB) trekt aan de bel en vreest dat steeds meer aanslagen onbetaald zullen blijven nu de Belastingdienst inkrimpt. De voorzitter van de AVB zegt tegen het AD dat het nu nog te behappen is, maar dat er straks een capaciteitsprobleem is, wat gevolgen heeft voor de schatkist. Na de reorganisatie bij de Belastingdienst is er in 2020 nog maar 170 belastingdeurwaardes over van de 315.

Discussie (2)

Bekijken en participeren
Nicolette van den Hout
Ettinger-Bot
Zeker een groot verschil! Dank, ik heb het aangepast.
Geert eggink
Geert Eggink Boekhouding & Belastingen
In kop staat 20 miljard en in tekst staat " nog 20 miljoen tegoed van burgers en bedrijven". Toch wel een groot verschil....
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug