Belastingdienst herkent nieuwe kentekenplaten niet

Bron: AD

De apparatuur die de Belastingdienst gebruikt voor het scannen van kentekens, herkent nieuwe nummerplaten vaak niet. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van het AD. De nieuwe reeks nummerborden die twee letters, drie cijfers en nog een letter hebben, worden niet herkend door de software van de Belastingdienst.

Rechtsongelijkheid

De problemen ontstonden al in 2013 toen de eerste bestelwagens met een nieuw kenteken langs de controles van de Belastingdienst reden. Maar sindsdien is er weinig gebeurd. Nu rijden er ook personenwagens met nieuwe kentekenplaten, maar die worden niet van de weg gehaald bij kentekencontroles doordat ze niet herkend worden. Zo ontstaat er rechtsongelijkheid, zo concluderen ze bij de Belastingdienst.

Nieuw apparatuur

De kentekencontroles moeten achterstallige betalingen innen. Door de camera’s langs de weg, vist de Belastingdienst de wanbetalers er tussenuit. In 2013 maakte destijds staatssecretaris van Financiën, Weekers, nog bekend hoe er op die manier € 4 miljoen werd binnengehaald.  Maar, nieuwe auto’s glippen hier tussendoor. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat aan de krant weten dat er binnenkort nieuwe apparatuur wordt aangeschaft via een aanbestedingsprocedure. Halverwege volgend jaar moet die apparatuur operationeel zijn.

terug