Belastingdienst betaalt 200 miljoen voor mislukte ICT-project

Bron: NRC Handelsblad

Volgens NRC Handelsblad heeft de Belastingdienst ongeveer 203 miljoen euro besteed aan een geflopt automatiseringsproject. Begin dit jaar besloot men te stoppen met de ontwikkeling van het computersysteem ETPM. Dit project had echter al jaren grote problemen, zo blijkt uit interne documenten van de Belastingdienst.

Systeem

Het betreffende computersysteem is wellicht het belangrijkste systeem van de Belastingdienst. Via dit systeem zouden onder meer alle belastingen worden geïnd en alle toeslagen worden uitbetaald. Op dit moment wordt ETPM voor een klein deel van het totaal aantal transacties gebruikt (3,5% van de totale geldstroom), zo meldt het NRC Handelsblad.

Aanvang project

Al vanaf het begin van het project in 2005 bestonden er twijfels over de technische haalbaarheid, met name of de software goed kon functioneren op de IBM-mainframes van de Belastingdienst. Toen het project al een jaar draaide, vroeg men zich af of het systeem ”in control” was, aldus NRC Handelsblad.

Nadat de Belastingdienst in 2009 besloot om het project stil te leggen, bleek dat al ongeveer 160 miljoen euro uitgegeven was aan het project. Echter, men besloot toch om door te gaan met de ontwikkeling van het project.

2010

In 2010 en de drie volgende jaren is nog 43 miljoen euro besteed aan het project. Begin dit jaar werd besloten niet door te gaan met het project. Directeur belastingen Hans Blokpoel schreef in een interne blog voor Belastingdienstmedewerkers op 10 april 2014 dat het project beëindigd zou worden nadat eind 2013 gebleken was dat het niet meer goed zou komen met ETPM.

Wiebes

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft pas een aantal maanden later de Tweede Kamer geïnformeerd over de stopzetting van het project.

terug