Belastingdienst analyseert gegevens Bahama Leaks

Bron: ANP, FD, Belastingdienst

Na de Panama Papers onderzoekt de Belastingdienst nu ook de Bahama Leaks. Woensdag kwamen 1,3 miljoen documenten openbaar over bedrijven die gevestigd zijn op de Bahama’s aan de Süddeutsche Zeitung, die ze deelde met het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ).

Nederlandse bedrijven

Volgens het Financieele Dagblad zijn er zeventig Nederlandse bedrijven te vinden in de Bahama Leaks. Veel daarvan zijn medewerker van een trustkantoor. In die hoedanigheid zijn zij bestuurder van een vennootschap op de Bahama’s. Verder zijn enkele bankiers, kunstenaars en botenverhuurders opgedoken in de documenten. De bekendste Nederlander die opdook uit de papieren is Neelie Kroes. Zij was gedurende haar termijn als eurocommissaris ook bestuurder van een vennootschap op de Bahama’s.

Onderzoek Belastingdienst

Net zoals bij de Panama Papers gaat de Belastingdienst met een speciaal team onderzoeken of er sprake is van belastingfraude. Dit team gaat de informatie analyseren en coördineert de inhoudelijke behandeling van de nu bekende gevallen, maar ook van toekomstige gevallen.

Europese Commissie

De onthullingen over de Bahama’s zijn een nieuw bewijs van de enorme schaal van mondiale belastingontwijking en -ontduiking. Dat stelt EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) in een reactie. De documenten sterken de Commissie in de overtuiging dat er meer transparantie moet komen rondom belastingen en belastingparadijzen, aldus Moscovici. Hij wijst erop dat de Bahama’s hoog scoort op een Europese lijst met risicolanden waarvan het belastingsysteem vragen oproept.

De Franse commissaris roept de lidstaten opnieuw op ervoor te zorgen dat de EU volgend jaar een gemeenschappelijke zwarte lijst met belastingparadijzen heeft opgesteld. Sancties tegen landen die het spel niet volgens de regels spelen en een schuilplaats bieden voor onbelaste rijkdom horen daarbij, besluit Moscovici.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.