‘Belastingadviseurs vaak in de fout’

 

De helft van de belastingadviseurs gaan even vaak de fout in als particulieren bij het invullen van de belastingaangifte. Er worden veel slordigheidsfouten gemaakt door de belastingadviseurs. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

Dertig adviseurs werden door vijftien proefpersonen ingeschakeld. Slechts 53% van de onderzochte adviseurs gaf een foutloos belastingadvies. Bij de vijftien proefpersonen maakte iets meer dan de helft een fout.

Adviseurs die zijn aangesloten bij het Register Belastingadviseurs handelden twee van de drie aangiften zonder fouten af. Hun collega’s zonder keurmerk scoorden nog slechter dan de particulieren. Slechts in 40% van de aangiften was er geen fout te bekennen.

Belastingbetaler is aansprakelijk

Een niet vermeld verbouwingshypotheek en een verkeerd opgegeven geboortedatum waren onder andere geconstateerde fouten in een aangifte. In een ander geval liep een belastingplichtige € 2.000 mis door een fout van een adviseur. De belastingplichtige blijft in alle gevallen aansprakelijk voor de gemaakte fouten van de adviseur.

Daarnaast vroegen de adviseurs hun klanten om de toegang gegevens van Digid. De Consumentenbond adviseert nooit hun Digid-wachtwoord door te geven.

Discussie (2)

Bekijken en participeren
Velde
Een correcte opmerking door F. Kooistra. Tenslotte mag iedereen zich belastingadviseur noemen, ik ben heel benieuwd hoe de selectie is gemaakt voor de onderzochte 30 adviseurs en in hoeverre deze representatief is voor de markt. Ook zou ik graag, puur uit nieuwschierigheid, willen weten welke fout € 2.000 euro kost.
Fred Kooistra Administratiekantoor
Belastingadviseurs die om Digid codes vragen zijn geen echte adviseurs.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug