Begrotingsoverleg: meevaller naar belastingverlaging voor hogere inkomens

 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zit maandag weer voor het eerst met de financiële specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en met die van de ‘bevriende oppositiepartijen’ om de tafel voor begrotingsoverleg. Volgens Rutte zijn er “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” meevallers met per saldo een omvang oplopend tot een half miljard euro.

Lastenverlichting hoge inkomens

Dat geld is al geclaimd door VVD en PvdA. Die spraken deze week af om de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen, een wens van de PvdA. In ruil daarvoor kreeg de VVD een lastenverlichting van 500 miljoen euro voor de inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro per jaar. Dijsselbloem liet meteen daarna weten dat met de 500 miljoen die de VVD-PvdA deal kost zijn verwachte meevallers wel zijn opgesoupeerd.

Wensenlijstje oppositiepartijen

Het wensenlijstje van de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de begroting van volgend jaar begint flink op te lopen. D66 eiste eerder al 1 miljard euro voor lastenverlichting en ook de ChristenUnie had al een lijstje dat opliep tot bijna 800 miljoen. Woensdag meldde de SGP zich, met een lijst die boven 650 miljoen uitkomt.

D66: lastenverlichting met eerste belastingschijf en innovatiefonds

D66-leider Alexander Pechtold wil dat er volgend jaar 1 miljard euro beschikbaar komt voor lastenverlichting. Daarnaast moet er in 2015 100 miljoen komen voor een innovatiefonds om de Nederlands economie te versterken. Pechtold legde de wens voor een lastenverlichting van 1 miljard in de laagste belastingschijf al eerder op tafel. Hij suggereerde toen dat dat bedrag kan worden gevonden door te bezuinigen in de zorg en de sociale zekerheid.

ChristenUnie: lagere inkomens en zorg

De ChristenUnie eiste eerder 500 miljoen voor de lagere inkomens, 200 miljoen voor de dagbesteding (steun voor mantelzorgers) en 60 miljoen euro voor de jeugdzorg.

SGP: lagere inkomens en defensie

SGP-leider Kees van der Staaij wil 500 miljoen euro voor belastingverlaging voor de lagere inkomens tot 40.000 euro, in het bijzonder voor de ‘alleenverdienersgezinnen’ en de ouderen met een smalle beurs. Hij wil ook 150 miljoen voor Defensie (transporthelikopters en patrouilleschepen) en voor het Openbaar Ministerie. Van der Staaij wil zijn wensen betalen door te snijden in de bureaucratie bij de overheid en in het rondpompen van geld in het toeslagensysteem. Het invoeren van een tolvignet voor automobilisten en vrachtwagens uit het buitenland, zoals Duitsland van plan is, zou 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Zijlstra is klaar met nivelleren

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei zaterdag in een interview met het AD het “netjes te vinden ” om met D66, ChristenUnie en SGP te praten om zo tot maatregelen te komen die ook de Eerste Kamer overleven. De steun van de oppositiepartijen is volgens Zijlstra niet noodzakelijk, omdat er niet extra bezuinigd hoeft te worden. Bepaalde maatregelen die de afzonderlijke partijen graag als wisselgeld voor hun steun willen zien, keurt Zijlstra af: “Ik ben gewoon klaar met nivelleren”.

terug