BTW-heffing bij verzend- en bezorgkosten

Bron: bdo.nl

Ondernemers die goederen leveren en daarbij tevens zorgen voor de verzending of bezorging van die goederen, brengen veelal verzend- of bezorgkosten in rekening aan hun afnemer. Indien er over de levering van de goederen btw is verschuldigd, dan wordt de btw berekend over de totale vergoeding. De bijkomende kosten die wegens de levering in rekening worden gebracht behoren in beginsel tot de vergoeding, ongeacht of deze apart worden gefactureerd. Verzend- en bezorgkosten zijn hiervan voorbeelden.

Er is sprake van een bijkomende prestatie die opgaat in de levering van de goederen indien de ondernemer goederen levert en hij daarnaast degene is die zich verbonden heeft de goederen bij de klant te bezorgen, is voor wat de bezorging betreft . Bij levering van goederen tegen verschillende btw-tarieven moeten de bezorgkosten naar verhouding van de vergoedingen exclusief de bezorgkosten worden toegerekend.

Onduidelijkheid over btw-tarief

Onder de ondernemers bestaat er onduidelijkheid welk btw-tarief zij moeten toepassen op de verzendkosten die zij in rekening brengen. Daarnaast wordt op enkele websites vermeld dat op de volledige verzend- of bezorgkosten het 21%-tarief van toepassing is zodra er één van de geleverde goederen aan dat tarief is onderworpen. Dit brengt verwarring op bij de ondernemers. Mogelijk hebben ondernemers die goederen leveren die aan verschillende btw-tarieven zijn onderworpen hierdoor onterecht 21% btw in rekening gebracht over de volledige verzend- of bezorgkosten.

Onterecht 21% btw

Indien er bij de levering aan onterecht 21% btw in rekening is gebracht over de volledige verzend- of bezorgkosten, dan kan de teveel in rekening gebrachte btw onder voorwaarden teruggevraagd worden bij de Belastingdienst. Vooral bij leveringen die verricht zijn aan particulieren kan dit een voordeel opleveren.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Jeelof
Het lijkt me veel werk om dat achteraf te gaan uitrekenen en corrigeren. De meeste factureringsprogramma's kunnen de verzendkosten niet splitsen in een deel hoog en een deel laag btw-belast. Een bruikbare en consument vriendelijke oplossing lijkt me dan om in de verkoopvoorwaarden op te nemen dat er bij de aanschaf van een hoog-btw artikel geen verzendkosten daarvoor worden berekend als tegelijk ook laag btw-artikelen zijn besteld en worden geleverd.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug