Bankenbelasting blijft voorlopig bestaan

Bron: NU.nl

Voorlopig wordt de Nederlandse crisisbelasting nog niet geschrapt, zo meldt NU.nl.

Lagere lasten

Dinsdag heeft minister Dijsselbloem van Financiën aangegeven eerst te moeten zien wat de Europese bankenunie de banken gaat kosten. Daarna zouden mogelijkerwijs de lasten van de banken lager kunnen worden.

Het is nog niet bekend hoeveel banken moeten bijdragen aan de Europese stroppenpot. Daarom kan Dijsselbloem nog geen uitspraak doen over de effecten daarvan op korte termijn op de kredietverlening van banken, aldus NU.nl.

Regels

De topmannen van banken klagen over de strenge regels die aan banken worden opgelegd. Er worden namelijk ook eisen gesteld aan de hoeveelheid kapitaal.

Nederlandse Vereniging van Banken

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken moet de bankenbelasting worden geschrapt. Hierdoor zullen banken minder lasten hebben. De Tweede Kamer is ook van mening dat gekeken moet worden naar de gevolgen van de meerdere maatregelen die aan banken worden opgelegd.

Bankenbelasting

In 2012 hebben Nederlandse banken ongeveer 600 miljoen euro aan bankenbelasting betaald. Met de bankenbelasting betalen de banken mee aan de kosten van de redding van de banken tijdens de kredietcrisis, aldus NU.nl.

terug