Arbeidsmarkt voor fiscalisten dreigt oververhit te raken

Bron: Berenschot/Sdu

De arbeidsmarkt voor fiscalisten loopt het risico oververhit te raken. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Werken in de Fiscaliteit’ van Berenschot en Sdu. Het kost organisaties steeds meer moeite om aan ervaren fiscalisten te komen. Ook is de werkdruk toegenomen en deze zal naar verwachting nog verder stijgen.

Ervaring

Organisaties in het fiscale werkveld geven aan dat het vooral steeds lastiger wordt om fiscalisten met ervaring te vinden. 77% van de respondenten die in het afgelopen halfjaar medewerkers hebben aangenomen, geeft aan dat het om starters gaat. 60% heeft (ook) fiscalisten met ervaring aangetrokken. Een belangrijke reden dat het lastig is om ervaren fiscalisten te vinden, is de lage arbeidsmobiliteit. 21% van de fiscalisten is op zoek naar ander werk, wat laag is in vergelijking met andere beroepsgroepen.

Studenten

Vanwege de lage arbeidsmobiliteit én de stijgende vraag naar fiscalisten, richten organisaties zich bij de werving en selectie nog meer op studenten. Vooral instrumenten als evenementen, referral recruitment en tentamentrainingen worden hierbij steeds intensiever ingezet.

Hoge werkdruk

Hoewel 89% van de fiscalisten de mogelijkheid heeft om de werktijden flexibel in te delen, vindt 46% van de respondenten de werkdruk hoog. Bovendien verwacht 66% van de respondenten in de komende jaren een tekort aan mensen die eenzelfde functie hebben als zijzelf, waardoor de werkdruk nog verder onder druk komt te staan.

Belastingdienst

De Belastingdienst blijft de populairste werkgever voor fiscalisten. Ook de rechterlijke macht en het wetenschappelijk onderwijs zijn onverminderd populair. Studenten blijken echter vooral in de private sector te willen werken. 69% van de studenten geeft de voorkeur aan een belastingadvieskantoor en 12% wil graag bij een advocatenkantoor werken.

 

terug