ANWB wil dat provincies opcenten teruggeven

Bron: ANP

De ANWB vraagt de provincies de extra opcenten die zij vanaf 2014 incasseren aan de automobilisten terug te geven. Volgend jaar moeten meer autobezitters motorrijtuigenbelasting betalen, zo heeft het Rijk besloten. De provincies krijgen daardoor volgens de organisatie een meevaller van circa 105 miljoen euro in de schoot geworpen. De provinciale opcenten zijn namelijk gekoppeld aan deze belasting.

Voorstel

Veel eigenaren van zuinige auto’s en oldtimers moeten komend jaar gaan betalen. In Limburg ligt er een voorstel van de coalitiefracties in de Provinciale Staten op tafel om de extra inkomsten uit de opcenten aan de automobilisten terug te geven. Dat komt neer op ongeveer 10 euro per auto per jaar.

Verbetering verkeersveiligheid

De ANWB vraagt de andere provincies dat voorbeeld te volgen. Gebeurt dat niet, dan pleit ANWB-directeur Guido van Woerkom ervoor het geld te besteden aan de verbetering van de verkeersveiligheid. Met name de provinciale wegen in Nederland gelden dikwijls als gevaarlijk.

Een onderzoek in opdracht van de bond wees uit dat de gezamenlijke provincies in 2013 1,45 miljard euro aan opcenten ontvangen. Ze geven ruim 1 miljard uit aan het gemotoriseerd wegverkeer. Vanaf komend jaar vloeit er in totaal 105 miljoen extra in de provinciale kassa’s door de maatregel van het rijk.

terug