‘Amazon bespaart op belasting via Luxemburg’

Bron: ANP

De Amerikaanse webwinkelreus Amazon heeft vorig jaar zo’n 11 miljard pond (ruim 13,5 miljard euro) aan Europese omzet weggesluisd naar een kantoor in Luxemburg, om er zo min mogelijk belasting over te hoeven betalen. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times zondag.

Constructies

Dankzij de truc waarbij betalingen van Europese klanten via Luxemburg lopen, heeft Amazon vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk niet meer dan 4,2 miljoen pond aan belasting afgedragen. Dat terwijl de Britse omzet 4,3 miljard pond bedroeg, aldus de zondagskrant. Bedragen over andere landen worden niet genoemd.

Belastingmoraal

Amazon ligt al langer onder vuur om zijn belastingmoraal, niet alleen in Groot-Brittannië maar ook in andere Europese landen. Hetzelfde geldt voor koffieketen Starbucks en technologie- en internetgiganten als Apple, Google en IBM. Zij boeken omzet in landen met een lage belastingdruk, ongeacht waar de inkomsten daadwerkelijk zijn behaald.

Het gaat veelal om legale constructies waarmee bedrijven fors op hun belastingen besparen. Ook in Nederland zijn veel zogeheten brievenbusfirma’s gevestigd die multinationals gebruiken om te profiteren van de relatief lage tarieven. Het kabinet kondigde vorig jaar een strengere aanpak aan.

terug