Alternatieve arts moet omzetbelasting betalen

Bron: ANP, Nu.nl

De Belastingdienst mag doorgaan met het heffen van omzetbelasting bij alternatieve artsen, zoals homeopaten, chiropractors en acupuncturisten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Alternatieve artsen

De alternatieve artsen, die zich verenigd hebben in de Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG) en de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), spanden onlangs een kort geding aan tegen de Belastingdienst omdat die dit jaar is begonnen met het heffen van btw over hun diensten. De artsen voelen zich door de maatregel gediscrimineerd. Reguliere artsen hoeven namelijk geen btw te heffen over de zorg die ze verlenen.

Kennis van geneeskundige behandelmethoden

Voorzitter Wim Verest van de AVIG brengt in stelling dat de leden van de AVIG universitair geschoold zijn, net als reguliere artsen, en dat ze ook kennis hebben van alle geneeskundige behandelmethoden.

De rechter bepaalde dat de leden van de AVIG en de NAAV zich individueel tot de belastingrechter moeten wenden om de heffing aan te vechten. Volgens Verest is de kans dat ze daar gelijk krijgen groot. ,,Maar een rechtsgang is tijdrovend en kostbaar. Feitelijk worden onze leden nu dubbel gediscrimineerd”, aldus de AVIG-voorzitter.

Volgens de AVIG heeft de invoering van de heffing dit jaar geleid tot minder patiënten.

terug