AFM: accountants moeten sneller hervormen

Bron: FD

Accountantsorganisaties hervormen te langzaam naar de zin van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). De kwaliteitsverbeteringen moeten sneller doorgevoerd worden en de Big Four kantoren moeten kritischer kijken naar hun eigen verdienmodel. Dat zei AFM-bestuurder Gerben Everts op een congres van de Nyenrode Universiteit.

AFM

Klant niet bovenaan

Volgens Everts staat het publieke belang niet altijd bovenaan bij de Big Four; PwC, Deloitte, EY en KPMG. Hij ziet dat er nog steeds spanningen zijn tussen zo veel mogelijk winst maken en het nastreven van de hoogste kwaliteitsstandaarden. De uitgangspunten ‘advies en controle onder één dak’ en de ‘klant betaalt’ werken remmend op de kwaliteitsverbeteringen.

Nieuw rapport

Eind deze maand presenteert de AFM een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van de controledossiers. Everts wil niet vooruit lopen op de conclusies van het rapport. Wel ziet hij dat de eisen van het publiek aan een accountant steeds hoger worden. ‘Ik bespeur de motivatie bij kantoren om daadwerkelijk te veranderen. Maar er moet serieus gekeken worden naar alternatieven voor het huidige verdienmodel’, aldus Everts.

terug