Achterstand beoordeling modelovereenkomsten komt door Wiebes

Bron: FD

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zegt dat hij de vertraging bij de beoordeling van modelovereenkomsten bij de Belastingdienst heeft veroorzaakt doordat hij de dienst had opgedragen om samen met de ondernemers te werken aan iets wat aan de wet voldoet. Dat zei hij in de Tweede Kamer.

Kwestie van wennen

Tot 1 augustus 2016 zijn er 4.481 verzoeken binnengekomen bij de Belastingdienst, waarvan er 370 zijn goedgekeurd. Wiebes moest zich dinsdag verantwoorden in de Kamer voor het feit dat de Belastingdienst zo veel modelovereenkomsten in het kader van de wet Wet Openbaarheid van Bestuur (DBA) afwijst. Volgens hem is het een kwestie van wennen. ‘Verreweg de meeste zzp’ers kunnen zzp’er blijven en daarvan hebben de meeste ook helemaal geen modelovereenkomst nodig. Voor wie dat wel nodig heeft is er inmiddels een vrijwel dekkend stelsel van sectorovereenkomsten, tien algemene en straks ook zestig voor specifieke sectoren’, aldus de staatssecretaris.

Vertraging

Volgens Wiebes is de Belastingdienst bij de implementatie op de helft. Het feit dat de dienst vertraging heeft opgelopen, komt naar zijn eigen zeggen door hem. ‘Het komt doordat ik de Belastingdienst heb opgedragen om in de meewerkstand te gaan en met ondernemers samen te werken aan iets wat aan de wet voldoet.’ Inmiddels is de gemiddelde doorlooptijd voor het toetsingstraject opgelopen naar elf weken in plaat van de beloofde zes weken.

terug