Accountantskantoren worden concurrenten voor juristen

Bron: FD

Drie van de vier grote accountantskantoren timmeren met succes aan de weg om juridische dienstverlening toe te voegen aan hun accountantskantoor. Dat blijkt uit een rondgang in de sector, gedaan door het FD. De gevestigde orde van advocatenkantoren kijkt met zorg naar de snelle groei.

Snelle groei

Bij PwC, EY-partner HVG en Deloitte groeit het aantal juristen snel. Zij hadden drie jaar geleden al aangekondigd te gaan starten met juridische dienstverlening. KPMG destijds niet, maar is nu ook begonnen om stappen te zetten, net zoals het aan hun gelieerde belastingadvieskantoor Meijburg & Co. Zij zijn van start gegaan met Meijburg Legal. Inmiddels heeft de Big Four al een plaats veroverd in de top van de juridische dienstverleners.

Procederen

De gevestigde orde van advocatenkantoren kijken met zorg naar deze komst van nieuwe concurrenten. Op één vlak kunnen de accountantskantoren niet concurreren: procederen. Accountantskantoren mogen alleen juristen in dienst hebben, geen advocaten. Daarnaast ondervindt de Big Four dat het moeilijk is om tussen de vertrouwensrelatie te komen tussen de bedrijven en hun vaste advocatenkantoren. Tot nu toe moeten de accountantskantoren het hebben van cfo’s en de directeuren taks en human resources.

Ambities

De trend is dus om een combinatie aan te bieden van fiscaal en juridisch advies. Zo biedt PwC al in 90 landen juridische diensten aan en heeft 3200 juristen in dienst. Deloitte plant een verdubbeling van het aantal juristen voor het komende half jaar. EY genereert groei door reeds bestaande alliantie met advocatenkantoor HVG op te poetsen.

terug