Accijnsopbrengsten sigaretten gedaald

Bron: NU.nl

De tabaksbrancheorganisaties NSO en TZN meldden maandag dat de accijnzen op tabak de schatkist in 2013 32,7 miljoen euro minder hebben opgeleverd ten opzichte van 2012.

Daling

Volgens de organisaties daalden de accijnsinkomsten ondanks de accijnsverhoging van 35 eurocent per pakje sigaretten en 60 eurocent per pakje shag. De verenigingen zijn daarom van mening dat accijnzen in de EU geregeld moeten worden.

De accijnsverhoging had volgens de verenigingen ”weglekeffecten” tot gevolg. Rokers konden hun rookwaar goedkoper in Duitsland en België kopen. In 2013 hebben Nederlandse winkels 13% minder sigaretten en 10% minder shag verkocht. Hierdoor gaat er te veel geld naar het buitenland. Volgens een woordvoerder brengen verhogingen geen geld binnen voor de staat.

Andere redenen

Het ministerie van Financiën is van mening dat de verhoging van accijnzen niet het enige oorzaak is van de lagere opbrengsten. Volgens een woordvoerder zijn er ook andere oorzaken die een rol spelen, zoals een verschuiving van sigaretten naar shag, achterblijvende consumptie en extra voorraadvorming vlak voor de verhoging, schrijft NU.nl.

Daarnaast kan het feit dat Nederlanders hun rookwaren bij de buurlanden halen, tijdelijk van aard zijn. “Dit op basis van ervaring uit het verleden waarbij sprake was van forse tariefsverhogingen”, aldus NU.nl.

terug