Aangescherpte rulings zorgen voor meer werkdruk bij fiscus

Bron: FD

Door de aanscherping van de regels voor het afgeven van belastingrulings door de landen van de Europese Unie, krijgt de Belastingdienst extra veel werk. Dat zeggen twee hoogleraren belastingrecht in het FD. Door die extra werkdruk wordt het voor bedrijven ook lastiger om afspraken te maken met de Belastingdienst.

Strengere regels

Tijdens de Ecofin in december hebben de Europese ministers van Financiën ingestemd met strengere regels voor belastingrulings. Deze aanscherping leidt er toe dat de Nederlandse rulingpraktijk op de schop moet. Dat zeggen Jan van de Streek en Martijn Nouwen in het FD, beiden zijn hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en promovendus aan diezelfde universiteit. De nieuwe regels vereisen onder meer dat minimaal twee ambtenaren beslissen over een ruling. Zij moeten vooraf controleren of de nieuwe afspraken in lijn zijn met de eerder afgegeven rulings. Voor de Belastingdienst betekenen de strengere regels dat zij een centrale administratie van rulings moeten optuigen, de rulings en hun implicaties voor andere bedrijven moeten vaker gepubliceerd worden en de fiscus moet regelmatig controleren of bedrijven de afgegeven rulings juist toepassen.

Administratieve druk

Deze extra werkzaamheden geeft een toename van de administratieve druk op de Belastingdienst en kan de toegankelijkheid van de fiscus voor bedrijven in het gedrang brengen, menen Van de Streek en Nouwen, die ook parttime verbonden zijn aan het bureau vaktechniek van respectievelijk Loyens & Loeff en EY. En juist de bereidheid van de Belastingdienst om vooraf zekerheid te bieden aan bedrijven over te heffen belastingen, geldt als een kroonjuweel van de Nederlandse vestigingsklimaat, zo zeggen de hoogleraren.

Goedkeuringsproces stroomlijnen

Andere belastingexperts, zoals belastingadviseur Arjo van Eijsden zeggen in hetzelfde artikel het hier niet helemaal mee eens te zijn. Van Eijsden meent dat de aangescherpte voorschriften weinig invloed zullen hebben op de Nederlandse praktijk. Wel onderschrijft hij dat de dienst meer werk krijgt door de uitwisseling van rulings, maar voor de nieuwe rulings is de werkdruk op te vangen door het goedkeuringsproces te stroomlijnen.

terug