3,9 miljard euro aan navorderingen en naheffingen

Bron: ANP

Aan crimineel vermogen en ten onrechte ontvangen overheidsgelden is in 2012 een bedrag van 4,3 miljard euro teruggehaald. De belastingdienst haalde het meeste terug, circa 3,9 miljard euro, als navordering of naheffing.

Verder waren het terugvorderingen op het terrein van onder andere sociale zekerheid, onderwijs en zorg. Dat staat in een brief die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en andere bewindslieden naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

‘Terughalen en afpakken’

Er moet nog dit jaar een actieplan komen, aldus de bewindsman. In de eerste plaats dienen regelingen fraudebestendig te zijn. Het gaat hierbij primair om aan de voorkant, dus bij het ontwikkelen van wet- en regelgeving, de fraudegevoeligheid van de regeling te minimaliseren, maar ook als nadien blijkt van onvoorziene fraude de gaten in de regeling te repareren.

beroepsmatige fraudeurs

In de tweede plaats moeten het toezicht en de handhaving op orde zijn, omdat er altijd een categorie stelselmatige of beroepsmatige fraudeurs overblijft die de regels overtreedt. Het Integraal Afpakteam Brabant dat in 2012 door politie, Belastingdienst en FIOD is gestart, levert meer op dan het kost en kan in alle regio’s worden geïntroduceerd.
Deze aanpak leidt niet alleen tot aanzienlijke beslagleggingen op onder meer contant geld, panden en auto’s, maar is tevens een goed zichtbare interventie die het juiste signaal afgeeft naar fraudeurs en naar de burger.

Tippen

De verschillende departementen doen op dit moment een risico-analyse om beter in beeld te krijgen wat in de huidige overheidsregelingen de zwakke plekken zijn die misbruik vergemakkelijken.  Ook informatieuitwisseling kan daarbij preventief werken, maar helpt ook bij het verhogen van
de pakkans van fraudeurs door het achteraf te gebruiken bij de controle of iemand nog steeds recht heeft op een voorziening. De informatie-uitwisseling kan in de vorm van koppeling van relevante bestanden, maar ook door het –binnen de juridische grenzen- actief informeren of ‘tippen’ van andere diensten.

terug