273 miljoen aan toeslagen verdwenen

Bron: ANP

De Belastingdienst kan 273 miljoen aan onterecht uitbetaalde toeslagen niet meer terugkrijgen. Dat blijkt uit cijfers die door het ministerie van Financiën op verzoek van RTL Nieuws vrijdag naar buiten zijn gebracht.

Toeslagensysteem

Het toeslagensysteem werd in 2006 ingevoerd en kwam eerder dit jaar in opspraak omdat onder meer Bulgaren op grote schaal oneigenlijk gebruik maakten van de toeslagen. Dat was mogelijk omdat de controle van gegevens pas achteraf plaatsvindt.

Uit de cijfers blijkt verder dat de Belastingdienst via aanmaningen, dwangbevelen en beslag nog eens 200 miljoen probeert terug te krijgen. Er is sinds 2006 voor bijna 80 miljard aan huur-, zorg-, kinder- en kinderopvangtoeslagen uitgekeerd.

Vereenvoudiging systeem

Het kabinet heeft besloten het toeslagen systeem te vereenvoudigen om fraude te voorkomen. Ook wordt er tegenwoordig bij twijfel vooraf gecontroleerd. Wie bij de fiscus niet bekend is, of als er onduidelijkheid is over iemands woon- of verblijfplaats, krijgt geen toeslag overgemaakt.

Uit de cijfers blijkt dat er vooral bij de huurtoeslag veel onterecht is uitgekeerd en nu oninbaar is. De Belastingdienst kan volgens RTL Nieuws niet duidelijk maken hoeveel geld er is verdwenen door fraude.

terug