2 miljard euro extra voor mkb

Bron: ANP

De komende drie jaar steken pensioenfondsen, verzekeraars en banken 2 miljard euro extra in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Woensdag richt de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) twee speciale fondsen op. Na de zomer kunnen via banken de eerste aanvragen worden gedaan.

Belangrijke stap

Via het nieuwe Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) kunnen mkb’ers met een beperkt eigen vermogen leningen tussen de 150.000 en 5 miljoen euro krijgen. Bij het eveneens nieuwe Bedrijfsleningen Fonds (BLF) kunnen banken bedrijven leningen van 10 tot 25 miljoen euro verstrekken.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt de nieuwe fondsen een ”belangrijke stap om de Nederlandse economie structureel te versterken’’. ”Ondernemers kunnen hierdoor eerder de benodigde financiering aantrekken om te investeren in nieuwe producten en dienstverlening. Dat leidt tot banen en hogere economische groei”, aldus Kamp.

Het kabinet pleitte er eerder voor dat pensioenfondsen en verzekeraars meer van hun vermogen in de Nederlandse economie zouden investeren, bijvoorbeeld in projecten op het gebied van onderwijs, zorg, duurzame energie, infrastructuur en mkb. In oktober richtten dertien pensioenfondsen en verzekeraars de Nederlandse Investeringsinstelling op.

Andere financieringsvormen

Pensioenfondsen en verzekeraars investeren 800 miljoen euro in de twee nieuwe fondsen en omdat ook de banken meedoen is er in totaal 2 miljard extra krediet voor het mkb.

MKB-voorzitter Michaël van Straalen schat dat duizenden ondernemers kunnen profiteren van de fondsen. ”Door de crisis is het eigen vermogen van veel ondernemers onder druk komen te staan. Die zitten nu in een fuik, waardoor ze geen financiering meer krijgen van de banken. Het fonds voor achtergestelde leningen kan de financiering weer vlot trekken”, zegt Van Straalen.

MKB-Nederland pleit er al langer voor dat ook andere financieringsvormen ingezet worden voor ondernemers die in de knel zitten. ”Ik ben dan ook ontzettend blij dat deze fondsen nu vorm gaan krijgen”, aldus de ondernemersvoorman.

terug