117 miljoen aan toeslagen achteraf onterecht

Bron: ANP

Geld terugvorderen

Hij gaat er alles aan doen om het geld terug te krijgen maar hij gaf toe dat dat lang niet altijd zal lukken. Bij faillissementen of bij mensen die in de schuldhulpverlening zijn beland is het vaak onvermijdelijk dat het geld niet terug komt.

Het bedrag van 117 miljoen is ongeveer 1 procent van de 10 tot 11 miljard euro die in Nederland aan toeslagen worden uitgekeerd. ”Maar in de wereld van de hele grote getallen is 1 procent toch nog heel veel. Ik wil dit bedrag omlaag hebben, want het is te hoog”, aldus Wiebes.

Goede trouw

Volgens hem is een deel van de mensen die te veel aan toeslagen hebben gekregen gewoon ter goeder trouw: zij hebben gewoon hun eigen inkomen te laag ingeschat en daardoor meer toeslag gekregen dan ze recht op hadden. Die bedragen kunnen makkelijk worden verrekend met nieuwe toeslagen.

Wiebes waarschuwt voor de complexiteit van het toeslagensysteem. ”We hebben het er de afgelopen jaren niet eenvoudiger op gemaakt. Dat zorgt voor meer mogelijkheden om je te vergissen, maar ook om fraude te plegen.” Zijn voorganger Frans Weekers heeft eind 2013 maatregelen genomen om onder meer de fraude met toeslagen te beperken.

Bulgaarse regering

Anders dan Weekers heeft Wiebes in het kader van de fraudebestrijding inmiddels wel een goed contact met de Bulgaarse regering. De Bulgaarse ministers met wie Wiebes overlegt, hebben medewerking toegezegd om frauderende Bulgaren op te sporen. ”We zien ook dingen gebeuren, maar dit is een langlopende zaak.”

terug