Spaar-bv moet de koers verlaten

 

De inkt van het regeerakkoord is opgedroogd. Rutte III verdedigt vol overgave de regeringsplannen. Het is net topsport. Met hoge podiumkansen voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) na het presenteren van de dividendbelastingafschaffing. Te vroeg gejuicht; het box 2-tarief wordt verhoogd.

Snel iets regelen

Wielerwijsheid: de prijzen worden pas aan de meet verdeeld. De spaar-bv lijkt vroegtijdig de koers te verlaten nu vermogend Nederland de forfaitaire vermogensrendementsheffing gaat lossen. December is niet de mooiste maand voor de Nederlandse wielrenner, al houdt dit diehards niet tegen. Voor adviserend Nederland is het dé maand van de eindejaartips. Tijdens de koude dagen nog snel regelen dat de klant er volgend jaar weer warmpjes bij zit. Kan de dga zichzelf een kerstcadeautje geven in de vorm van een dividenduitkering? Of toch beter even wachten tot de dividendbelasting is afgeschaft?

De eindstreep

Het regeerakkoord heeft het nodige stof doen opwaaien. Het lijkt Parijs-Roubaix wel. Welke fiscale maatregelen de eindstreep halen is onzeker. Terugdraaien van de verlenging van de eerste tariefschijf van de vpb van 200.000 naar 350.000. Aanpassing van de vermogensrendementsheffing. Verhoging box 2-tarief naar 28,5% in 2021. En afschaffing dividendbelasting. Allemaal onderwerpen die de dga en de spaar-bv direct raken. Het verdwijnen van de dividendbelasting werd met veel gejuich ontvangen. De verhoging van het ab-tarief laat de podiumkansen van de dga flink slinken.

Beste advies

Meer dan ooit moet de adviseur over het jaar heen kijken. Van de belastingadviseur 3.0 wordt verwacht dat hij adviseert naar de toekomst. Hij moet een diehard zijn, om alles te kunnen volgen én om de sprint aan te kunnen trekken voor zijn klanten.

Traditioneel kijken we voor de jaarwisseling of we nog wat kunnen schuiven om die vervelende vermogensrendementsheffing te voorkomen. Een spaar-bv oprichten is voor de meer vermogenden een optie. Vooral interessant bij een vermogen vanaf 1 miljoen, belast in de derde schijf van box 3. Door oprichting van een spaar-bv haal je het vermogen uit de vermogensrendementsheffing. In de bv worden de werkelijke rendementen belast. Het teleurstellend rendement op spaargeld is iedereen bekend. Het exacte voordeel hangt af van de specifieke situatie. Bij inbreng van circa 1 miljoen en een privé rendement van 2% kan het jaarlijks netto privé voordeel al snel 5.000 of meer zijn.

Goede voorbereiding

Door het regeerakkoord lijkt de spaar-bv op termijn minder interessant. Box 3 wordt weer een pret-box als de werkelijke rendementen worden belast. Rutte III wil dit komende regeerperiode regelen. Het is onduidelijk wanneer deze etappe van start gaat. Maar de klant moet wel tijdig en goed voorbereid aan de start verschijnen.

Met enig rekenwerk maak je inzichtelijk of de spaar-bv interessant kan zijn voor de korte termijn. Neem wel de aangekondigde nieuwe tarieven voor de vennootschapsbelasting, box 2 en de vermogensrendementsheffing mee. De kans bestaat dat de calculator laat zien dat er op korte termijn duizenden euro’s voordeel behaald kunnen worden. Al moeten de eenmalige oprichtingskosten op korte termijn wel terugverdiend worden. De klant kan zelf relatief eenvoudig en digitaal een bv oprichten om de kosten te drukken. Daarnaast staan de jaarlijkse terugkerende kosten van de bv onder druk. De wat minder vermogenden met toch een mooi gevulde portemonnee kunnen wellicht zelfs mee sprinten voor de prijzen.

Conclusie

De spaar-bv is zeker niet uit koers. Maar richt je niet alleen op de eindsprint. Ga voor de winst van een mooie tussensprint. Richt dit jaar een spaar-bv op en profiteer van de mogelijkheden zolang het kan. Met de finale in zicht kun je altijd van koers veranderen, de spaar-bv liquideren en kiezen voor box 3. De spaar-bv heeft misschien zijn langste tijd gehad. Maar kan nog zeker belangrijk zijn in het fiscale peloton. Trouw blijven aan dezelfde ploeg is loyaal. Kiezen voor het winnende team levert het meeste prijzengeld op.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.

  • Blijf gratis op de hoogte van het nieuws en de achtergronden in uw vakgebied.
  • Praktische kennisdocumenten en slimme rekentools voor het beste advies aan uw klanten.
  • Verdiep uw kennis en haal meer uit de producten van Nextens.
  • Ontvang onze gratis nieuwsbrief